30 Ekim 2011 Pazar

Hz. Yusuf'un rüya tabiri

Aynı rüyaya üç farklı yorum?

Yorum bir geçmişin uzantısı mı? Her birinin üç farklı projesinin görünüşü mü? Kaderin rastgele attığı zarlar mı?

Diyelim ki aynı şeyi yapmış üç insan var. Yaptıkları şeyi geçmişlerinden, projelerinden bağımsız mı değerlendireceğiz? Aynı günahı ya da sevabı işlemiş kişinin hükmü aynı olur mu? Yahut aynı kavşakta buluşmuş üç arabanın yolunun aynı olduğunu iddia edebilir miyiz?

İletişimde, elimizde olan, bilebildiğimiz geçmişi ile şu anki tavrından başka bir şey yoksa. Projesini açmakta ketum davranıyorsa, o zaman "göründüğü gibi" si iletişime kaynaklık etmez mi? Ve o zaman aynı şeyi yapmış olanları değerlendirmede geçmişi de hesaba katarak değerlendirmek insafsızlık mı olur, yoksa bir gereklilik midir?

9 yorum:

Aydan Atlayan Kedi dedi ki...

Bunu ben de çok düşünmüşümdür, birinin yaptıklarını değerlendirmeden önce onun geçmişinde onun bu davranışlarına sebep olan nedir bakmak gerektiğine inanırım. Ama hangimizin yüreği ve vakti yeter bunu yapmaya. Artı olarak o insan geçmiş etkilenimlerini bize açmadığı sürece bunu bilmek olası mıdır?

Enis Diker dedi ki...

Ve projelerini:) Soru aslında bir insanı komple değerlendirmek değil, o pek mümkün değil de yaptığı herhangi bir şey üzerinde "sadece olanı" sırf netice üzerinden değerlendirmek doğru olur mu olmaz mı?

Yorum için teşekkürler :)

nomen dedi ki...

Farklı kavşaklardaki "arabaların" farklı istikametlere yol alacağına hüküm verilebilir mi?

İstikamette buluşmak; ya da kavşakta. Nihai tecrübe mümkün müdür?

Sorular sordurtan bir yazı...
Denemek sormayı; biraz acemice.

Enis Diker dedi ki...

Cevap bir mecburiyet olduğunda, bir hüküm vermek gerektiğinde mecburen eğreti bir hüküm veriyoruz. Nihai tecrübe, nihai hüküm ne mümkün.

Teşekkürler yorum için:))

nomen dedi ki...

"mecburi cevap"?
Sorular sorulmayacaklar bir daha o zaman.

Enis Diker dedi ki...

Bir olay karşısında, olayın bir cevap beklediği haller için:)) Postlar için değil tabii ki, yanlış bir için.

Enis Diker dedi ki...

Aslında mevzu şu: On yıl arayla aynı şekilde davranmış iki farklı kişi hakkında aynı hükmü verebilir miyiz sorusuna aranan bir cevap, olayın kendisine ve neticesine, kişlerden, kişilerin geçmişlerinden bağımsız bakabilir miyiz, bakamaz mıyız? Burda soru kendiliğinden bir cevap bekliyor, mecburiyet sorunun kendisinden kaynaklanıyor.

ihyaca dedi ki...

Bizler beşeriz madem, beşerin hiç bir hali bizleri şaşırtmamalı..Şunu yapabilir mi,neden yaptı dememeli diye düşünüyorum..Şeytan ve nefis işbaşındayken insanoğlu herşeyi yapmaya adaydır..Bayramınız hayırlı, mübarek olsun :)

Enis Diker dedi ki...

Eyvallah efendim :)) ama ayağı sorumlulukla prangalı bir beşeriyet:)