24 Mart 2012 Cumartesi

Yeni Türk Ticaret Kanunu 1

Eğer bir erteleme olmazsa, yeni Türk Ticaret Kanun'u 1 Temmuz 2012'de bazı maddeleriyle yürürlüğe giriyor. Yürürlük tarihleri itibariyle kademe kademe uygulamaya giriyor olacak.

Yeni kanun ne getiriyor? İlk göze çarpanlar :

* Yeni kanun ortakların şirkete borç para vermesini yasaklıyor. Daha evvelki vergi kanunlarıyla ortakların şirketten borç alması yasaklanmıştı. Bu sefer de borç para vermesi engelleniyor ve sıkı cezalar, hapis dahil, öngörülüyor.

*Yürürlükteki tekdüzen muhasebe sistemi 2013'ün başından itibaren kalkıyor. Yerine daha oyuncaklı bir muhasebe sitemi olan TFRS geliyor. Fakat TFRS'nin hesap planı henüz ortada yok. Eski kurul bir çalışma hazırlamış, ama yeni ihdas edilen Kamu Gözetim Kurulu'nun bunu kabul edip etmeyeceği, değiştirip değiştirmeyeceği belli değil. Ve maliyeninde bazı konulara itirazı olduğu da söyleniyor. Bu yüzden şu anda verilen eğitimler afaki bir hesap planı üzerinden yapılıyor.

* Yeni kanunla, mali tablolarun eski adlarıyla gelir gider, bilanço ve eklenen net akış tablosu ve ortaklar tablosunun kurulacak internet sitesinde ilan edilmesi zorunluluğu getirildi.

* Faturalarda, perakenda satış fişlerinde, teklifnamelerde ve işle ilgili tüm evrakta şirket hakkında ticaret sicil kaydının nosuna kadar detaylı bilginin yer alması isteniyor. Bunun yanında şirketler için tasdik edilmesi zorunlu yevmiye, kebir, envantere ek olarak üç defterin daha tasdik ettirlmesi gerekiyor.Ve bunların kapanış tasdiklerinin yapılması şart koşuluyor. İleri bir kanundaki! bu noter sevgisi, beyana güvensizlik ise anlaşılır gibi değil.

* Kanun denetçilik konusuna da el atmış ve üç çeşit denetçiden bahsetmiş, işlem denetçisi, faliyet denetçisi, özel denetçi. İşlem denetçiler şirketlerdeki sermaye artırımı, genel kurul çalışmalarında raporlama yapacaca ve temmuz 2012'de yürürlüğüe girecek. Faliyet denetim ise 2013'de başlayacak ve tüm şirketler için zorunlu olacak. 2013'ün başında şirketler genel kurul kararıyla denetçileri atayacak.

Kimler hangi şartlarda denetçi olacak henüz belli değil. Başlangıçta beklenti, Türk Ticaret Kanunda ifade edilen denetim işlerini piyasadaki ruhsatlı muhasebecilerin yapacağı yönünde idi. Bu yüzden muhasebeciler tarafından yeni bir iş olanağı olacağı ümidiyle geniş bir destek gördü. Kimlerin denetçi olacağını tespit diğer konularda olduğu gibi Kamu Gözetim kuruluna devredilmiş. Kamu gözetimin bu işi sınavla yapacağı, bu işi büyük denetim firmalarının muhasebe bürolarına bırakmayacağı yönünde. Muhasebe piyasasında da tıpkı aile şirketleri gibi küçük firmaların tasfiyesi kısa bir süre sonunda gündeme gelecek gibi gözüküyor.

Kanunun bu haliyle yürürlüğe girmesiyle bir çok limited ve anonim şirketin önünde iki seçenek olacak;  şirketi kapatma ya da nevi değiştirme. Nevi değiştirmek, mevcut işletmesini kapatmak, adi ortaklık kurarak çalışmaya devam etmek. Kapatacak ya da nevî değiştirecek limited ya da anonim şirketlerin sayısında bir tahminde bulunmak zor. İyimser tahminler beşte birinin kapanacağı yönünde.

Uzmanlar, eğitmenler bu konuda oldukça lakayt bir tavırla, "zaten onlar şirket değildi, kapanırsa kapansın", demekte. İnsanın ekmek yediği, zamanında olmasa da iyi kötü para aldığı bir işletme için böyle konuşması üzücü. Nihayetinde iyi kötü para kazanan, eleman çalıştıran yerler bu işletmeler. Nevî değiştirmeyip kapatan işletmelerde işsiz kalacak olanlara bu kadar umursamaz davranılmamalı diye düşünüyorum. Kaldı ki, gene bu ülkenin kanunlarıyla özendirilerek kurdurulan şirketlerin çalışma şartlarının bu şekilde ağırlaştırılmaları da hakkaniyete uymuyor.

Son not; kulislerde konuşulanlar kanunun, tarih vermeyelim, yeni kanunun erteleneceği yönünde imiş.

6 yorum:

G ü n e ş K i t a b e l e r i dedi ki...

yeni kanuna çok negatif bakmayın, kurultayında çok değerli hocalar çalışıyor. muhakkak şu an ki sistemin görülen açıklarını kapatmak için öngörülen çözümlerle gelecektir. tabii ben de henüz değişiklikleri incelemedim, hep erteliyorum, hani nasıl olsa yurda dönünce bu kanunla çok fazla meşgul olmak durumunda kalacağım diye. fakat yeni düzenlemelere bir şans vermek gerekiyor diye düşünüyorum. keza yurt dışında türkiye'de mevcut şirketlere güven çok az, yeni kanunun öncelikle bu güveni sağlaması gerekiyor.

Enis Diker dedi ki...

Yeniliklere karşı bir direncimiz var galiba:) Kanunlar uygulama ile birlikte oturuyor. Bu kanunun durumuda böyle olacak herhalde. Kurıluşuna izin verilmiş, iyi kötü bir şeyler kazanan küçük işletmelerin yükünü gelir, ciro ölçülerine göre düzenlenirse herkes rahat nefes alır sanırız.

G ü n e ş K i t a b e l e r i dedi ki...

Prof. Dr. Tekin Memis: http://www.sehir.edu.tr/Pages/Akademik/FakulteveBolumler/HukukFakultesi/TekinMemis.aspx?PageID=3&MenuID=385

buradan hocanin email adresine ulasabilirsiniz Enis Bey. Kendisi inan ki öyle bir hocadir ki, her görüsü büyük bir samimiyetle degerlendirir ve dikkate alir. Lütfen bu elestirilerinizi ve önerilerinizi ona da yazin olmaz mi? isin icinden biri olarak sürece yardimci olacaginizdan eminim. Kendisi yasayi hazirlayan kurulda akademisyendir ve cok degerli bir hocamizdir.

sevgiyle kaliniz...

bi de artik yaptigim yorumlara cevaplar artik bana gelmiyor. nedenini bilmiyorum fakat, iletisimi güclendiriyor =( cevaplari görmek icin yeniden sayfaya gitmem gerekiyor...

Enis Diker dedi ki...

Sevgili Defter-i Kebir yasa geçen sene çıktı. Uygulama tarihi için 1 temmuz kabul edilmiş. Kısım kısım yürürlüğe girecek. Yeni yasa önerileri için belli bir farkındalığın yaartılması gerek. Kobiler için sınırların biraz daha esnetilmesi uygulama açısından iyi olacak sanırız. Çünkü aile şirketlerini, küçük şirketleri Kurumlar Vergisi içerinde yaşayabilir halde tutmak, adi ortaklıklığa zorlamamak iyi olur. Hocamıza yazmak iyi olur herhalde. Bir deneyelim.

Son zamanlarda blog ayarlarında bir değişiklik yapmadık. Google yeni bir düzene geçecekti. Acaba ondan olabilir mi?

G ü n e ş K i t a b e l e r i dedi ki...

=) ben cevabınızı merak ettiğim için bi uğrayım bakayım dedim ki, cevabınızın üzerinden çok geçmiş =( bu arada cevapla ilgili sistemi yeniden düzeltmişler =)

doğrusu ben bu konuda bilgi sahibi değilim. fakat hocayı tanıdığım için bir öneri sunmak istedim. benim alanım fikri sınai haklar. sizin konularınızı ise ancak yurda döndüğümde takip etmek fırsatı bulacağım, yani umarım =D

iyi çalışmalar dilerim, umarım orada da güneş pırıl pırıldır ve siz keyfini çıkartabiliyorsunuzdur!

Enis Diker dedi ki...

Ah İstanbul'da güneş bizi unuttu. Hep kapalı ve yağmurlu. Hele geçen cuma bir yağmur yedik ki inanmazsınız:)) Harbiye'de karşıdan karşıya geçip arabaya binene kadar bir güzel ıslandık:)) Bu yaz güneş bunun acısını çıkaracak herhalde:)

Kanun hakkında bazı iyileştirme çalışmaları var, gazetelerin yazdığına göre. İçerik henüz pek belli değil. Haziranda belli olur sanırım, çünkü yasa 1 temmuzda yürürlüğe giriyor. Sinai haklar konusu pek bildiğimiz bir konu değil, ama muhtemelen ticaret kanununa göre daha oturmuş bir yapıya sahiptir herhalde. Ticaret kanunun oturması biraz da uygulmaya bağlı. Yargı kararlarıyla beraber bir kanunun oturması bayağı bir zaman alıyor. Kanundaki bu belirsizlikler yüzünden konuya biraz yabancı kaldık. Birde sınavlara hazırlık araya girince iyice uzaklaştık. Haziran ayını bu konuya ayıracazğız, zaten meslek içi eğitimleride koymuş oda, kaçış yok anlayacağınız:))) selamlar sevgiler