17 Mart 2010 Çarşamba

Nazik meseleler / İnsaf *

İki özensiz açıklama aynı güne denk geldi. Biri sabıkalıların kantinlerde çalışmasıyla alâkalı, diğeri Türkiyede çalışanların geriye yollanmaları ile ilgili.

Sabıkalılar çalışmamalı mı? Jan Valjan bir roman karakteri evet ama hiç mi bir hakikate denk düşen dönüşümü hikâye etmiyor. Ruhsal problemleri olanlar olabilir içlerinde. Çalıştıkları kantinlerde tehlikeli olabilirler ama bu hepsini birden sanık sandelyesine tekrar oturtmaya yeterli mi? Marifet bunları ifşa etmeden ayıklamakta, onlara da hayatlarını sürdürecek bir imkân bulabilmekte değil mi? Marifet sahiplerini beklemek çok mu saf dillilik bilemiyorum?

İkinci konuda ise resmî açıklama yüz bin kişiden bahsediyor. Oysa bazı ifadelerde pasaport kayıtlarında mesela, bu sayının sadece onikibin kişi olduğu söyleniyor. Mesele aslında sayı da değil. Bir kişi de olsa bu kişinin düzenini bozmak, ekmeğini politik çatışmalar nedeniyle elinden almakta. Bu gücü elinde tutanın işi değilmiş gibi geliyor bize. Sıradan, ihtiyaç sahibi insanların ekmeklerini elinden alacak kadar çaresiz miyiz ?


* TDK -insaf Ar. in¹¥f
a. (insa:fı) 1. Acımaya, vicdana veya mantığa dayanan adalet: Sende insaf yok mu, adamcağız bu borcu birden verirse işi bozulmaz mı? 2. ünl. “Acı, düşün” anlamlarında bir seslenme sözü: İnsaf! Oraya yarım saatte gidilir mi?

Güncel Türkçe Sözlük
----------------------
İnsaf Köken: Ar.
Cinsiyet: Kız
Acımaya, vicdana veya mantığa dayanan adalet.

Kişi Adları Sözlüğü

4 yorum:

Feride Nizamettin dedi ki...

Her iki konuda da aynı şeyi düşünüyorum. Yetkin kişilerin yapacağı derinlikli araştırmalarla birçok hükümlü yeniden topluma kazandırılabilir. Ne yazık ki hep unuttuğumuz bir gerçek var, haksız yere de hapse düşebiliyor insanlar. Tek kalemde silip atmak çok insafsız.

Öbür konusu ise daha da vahim. Büyük bir ülkeyim diyorsun, Anadolu hoşgörü diyarıdır diyorsun. Bu nasıl büyüklük, bu nasıl hoşgörü..:(((

Çok acı çok..

Enis Diker dedi ki...

Yorum için teşekkürler efendim

edvienna dedi ki...

bu toplumda iki alternatifin var, ya potansiyel suclusun yada potansiyel iscisin. toplumu üzerine insa ettigimiz degerler insaf gibi degerlere izin vermiyor. ya yaptigim yorumlar biraz teshis gibi oldu, e insan sabah yataktan kalkdigi gibi yazarsa sanirim böyle olur, anyway, kusura bakma derim.

Enis Diker dedi ki...

:) estğ. İnsaf ı tekrar ortaya çıkarıp üzerinde düşnme zamanı geldi galiba.