26 Eylül 2007 Çarşamba

Bilgilenmede seçicilik

Adil olabilmek, adaletli davranabilmek için gerekli olan şeylerden biride düzgün bilgi sahibi olabilmek. Bilgi edinmek ise tehlikeli bir iş. Çünkü bilgi bir şekilde kanaatlerimizi, kanaatlerimizde davranışlarımızı oluşturuyor.

Gerçi herkes kendi dünya görüşüne yakın bilgiyi almakta seçici davranır ki bu da doğal karşılnmalıdır. Yinede herkes için sağlıklı bilgilenmede bir takım objektif kıstaslar konulabilir.

1-Belkide bunlardan ilki bilginin yıkıcı olmaması olabilir. Yada kaynağın nefretle bilgi üretmemesi. Ötekileştirmeye ve nefrete dayalı bilgi üretimi nihayetinde yıkıcılıkla sonuçlanır.

2-Günümüzde üretilen her bilgi geçmişte üretilmiş bir bilginin devamı mahiyetindedir.Fikirler daha evvel ortaya atılmış düşünceleri basamak yaparak gelişir. Bu yüzden de bir bilginin ne kadar sağlıklı olduğu anlamak için , içinden doğduğu yada eklemlendiği ana kaynak hakkında fikir sahibi olunulabilir.

3-Aynı şekilde bazı düşünceler de belli fikilere karşı olmak için doğmuşlardır Örneğin marksizim , kapitalizimin eleştirisi olarak vücud bulmuştur. O zaman sol hakkında fikir sahibi olmak için önerilen metottan yola çıkarsak, önce ana kaynak saf marksizimi daha sonrada saf kapitalizmi öğrenmek faydalı olabilir.

4-Birde zamanının ruhu vardır ki, zamanın şartları bilgiyi değişitirir, eğer , büker. Örneğin savaş, zulum ortamında söylenmiş sözler vardır ki zamanlarına uyar. Fakat bu bir döngüdür savaşı barış ; barışı , savaş izler. Değişen dönemlerde bu sözler , bilgiler tekrar değerlendirilmeli, söylendiği zamanın ateşinden temizlenerek adalet, eşitlik ilkeleriyle elden geçirilmelidir.

5-Haddizatında , dinlerin doğuşu dışında, ortaya çıkan her yeni düşünce bir ihtiyaçtan doğar. Kimi bir felsefi tıkanıklığı; kimide beşeri, sosyal bir tıkanıklığı çözmeyi amaçlar ve bir noktaya odaklar. Bu yüzden de bir takım varsayımlar yapmak mecburiyetinde kalır ki buda onu hakikatten uzaklaştırır. Öyle yada böyle insan zihninden çıkan , kitleleri etkleyen her düşüncenin, fikrin içinde bir hakikakat gizlidir ve esas hakikatin bir yüzüdür. Sonuçta bir çıkmaz sokağa girse , tamamen manasız olsa bile bir şeylere isyan, öfke barındırıyor olabilir. Ki bu da bir adaletsizliğe, zulme işaret olabilir.

devam edecek

Hiç yorum yok: