16 Mart 2008 Pazar

Kalp temizliği üzerine

Kalp temizliği nedir? Diğer insanlara karşı yüreğinde bir kötülük beslememek midir?

TDK kalbi temiz' e iki anlam yüklemiş 1 .Saf, temiz duygulara sahip. 2 . Günahtan uzak durmaya çalışan.

Bu iki tanımda bize eksik gibi geldi.

Kalbi temiz insan denince insanların aklına bir köşeye çekilmiş güler yüzlü, yumuşak huylu, biraz bilge bir kimse geliyor.

Benim kalbim temiz demek oldukça iddialı bir laf. İnsanın kalbi doğumla temiz olacak ve hep öyle kalacak bir şey değil. Kazanılmış huylar, tavırlar, alışkanlıklar, yumuşak huyluluk gibi tavırlar insanı diğer insanlara karşı herzaman genellikle düzgün davranmaya itebilier ama genel iyi tavrın kalp temizliği olup olmadığı, bir kişilik olup olmadığı da her zaman tartışılabilir. Temiz kalp muhtemelen kazanılan bir şey. Beşer kavramıyla bir bağ kurmak mümkün.

Eğer zaman değişiyorsa, her yeni an yeni sorunları beraberinde getiriyorsa, her yeni sorunun cevap seçenekleri içinde göreceli olarak kötü(lükte) varsa bu devamlı yenilenme, hareket ; her zaman yeni bir sınamadır kalp için. Kalbin her yeni olaydaki seçimlerden, seçmemelerden, seçememelerden iyi yada kötü etkilendiği söylenebilir sanırım.

Her yeni seçim bir yanılmayı, yanılabilirliğide içerir. Yanılmaz insan kutsal insan anlamına gelir. Peygamber Efendimizin bir kör karşısında yanılmış olması ve bunun ayetle bildirilmiş olması, hiçbir zaman yanılmaz, kutsal insana kapıyı kapatmıştır.

Dik durmak ancak kalbin hep temiz olmayacağının bilincinde olup agah olmaktır. Uyanık olmakda yetmeyecektir; kalp temizliği bir seyirci pozisyonu değildir kanatimce bir hareketi, seçimi, amelide beraberinde gerektirir.

Dürüst olmayan, başkasının faydasının öneceliği olmayanın kalp temizliğinden bahsedilebilir mi?

Devam edecek-düzeltilecek-üzerinde düşünülecek

1 yorum:

Yalanlara doyduk. dedi ki...

Şalom, yazınızın henüz tamamlanmış hali olmadığını yazmışsınız ama ben duramadım dayanamadım çünki çok geniş bir yelpaze bu "kalp temizliği" meselesi...
Sevap kazanmak yani bir nevi bi artı (+) puan kazanmak için bu düşünce ile "iyilik" yapmak kalp temizliğinden midir?
Şahsen bence değildir çünki -yek hesaptır ve içinde menfaat barındırır -yani bir nevi kaz gelinecek yerden tavuk esirgenmez misali (Ayyy Eyvah içim az fesat değil) :)
Çocukları kalbi temiz sanırdım ama çocukların birbirlerine acımasız tutumlarını görünce bu sanımdan çoktan vazgeçtim.
Nefsi kalkan etmek de kalp temizliği değildir ---> bence ama Nefsi de bir hakikat olarak kabul etmek gerek ve barışmak, uzlaşmak gerek!
Kalp temizliği ile "enayilik" çok karmaşıktır çünki hak yemediğiniz zaman "Enayi damgası" yiyiyorsunuz!
Çok çetrefelli bu iş yahu düşünürken bile ufunet bastı beni...
Eyvallah