12 Mart 2009 Perşembe

Kahır dizileri

Sanırız ki dizi yazmanın en kolay yolu bir insanın, bir ailenin başına gelebilecek felaketleri alt alta yazıp bunları sırasıyla karakterlere dağıtmak yada bunu daha evvel tanınmış bir romanını ana hikayesi üzerinden yapmak. Ben bunlara kahır dizileri diyorum. Bir kanalda yayınlanan ve en çok izlenen dizilerin isimlerini arka arkaya sayalım - salı-binbir gece , çarşamba-yaprak dökümü, perşembe-aşk-ı memnu.

Kahır açısından yaprak dökümü bunların zirvesi gibi. Bir dönemin çözülüşünü anlatan bir roman ancak bu kadar sömürülebilirdi. Daha çok kadın izleyeciye hitap eden bu diziler insanların en gevşediği kendini unuttuğu zamanda insanlara musallat oluyor.

Gördüğümüz yaşadığımız her şey bizde bir iz bırakıyor. Bu dizilerde bir şeyler bırakıyor muhakkak. İçinde şiddet barındıran dizileri çocuklarımızn seyretmesinden rahatsız olan bizler, kahır dizilerinin bizlerde nasıl bir iz bıraktığına ise tamamen ilgisiziz.

3 yorum:

beenmaya dedi ki...

bu tarz diziler insanlara kendi kahırlarından, kendi yaşamlarından bir nebze uzaklaşıp hayatta bizden daha kötü durumda olanlarda varmış rahatlaması veriyor sanırım. hani sevinmek falan değil de bu doğru cümleyi bulamadım ama bir nevi kendini şanslı görmek gibi birşey...

Aydan Atlayan Kedi dedi ki...

Ben duygularımın sömürülmesine çok sinirlendiğim için ve aptal yerine konmaktan hoşlanmadığım için hiç tv izlemiyorum. Ve bu kadar tv izlenmesine de çok üzülüyorum.

Enis Diker dedi ki...

Beemaya ya: Arka arkaya her akaşma yayınlanması insanların hayat daha olumlu bakabilmeleri gayretini törpülüyor gibi geliyor. Üç akşam arka arkaya kurtlar vadisinin yayınlandığını düşünün :)) Ve izleyen gençlerin halet-i ruhiyesini :))

Aydan Atlyan Kediye : En güzelini yapıyorsunuz. Diziler kendimize ayırabileceğimiz zamanı acımasızca öldürüyor. Hiçmi seyretmiyorsunuz derseniz malesef bizimde takip ettiklerimiz var.