26 Ocak 2010 Salı

Dibe vurmak

Bir çok konuda dibe vurulabilir. Bir öğrenci tembellikte dibe vurabilir, iş yeri gelirin düşmesinde dibe vurabilir. Borsa dibe vurabilir. Dibinde dibi olabilir.

İnsanlıkta dibe vurmak herhalde merhameti zaaf olarak düşünmek olmalı. Merhamet tartışılmayacak bir alan mı? Merhametin bir ölçüsü var mı? Düşmana savaşta merhamet gösterilmez denilebilir mi? Moğol istilası pencersinden bakmıyorsanız buna bir çok istisna getirilebilirsiniz sanırım. Suyunu almasına, yaralısını götürmesine göz yumarsınız. Ya esir olan düşmana? Esire davranış insanlığın penceresinden olmalı, merhamet olmasa da sağduyu öyle diyor; güçsüzü korumak zaviyesinden. Merhamet üzerinden dibe vurmak geleneğin, insanlığın, ahlakın zaafa uğradığına işaret. Merhameti de geride bırakırsak neyimiz kalacak geriye ve ileriye ne taşıyacağız bugüne dair.

Dibe vurmak bir çıkışın işaretidir inşallah.

4 yorum:

Dalgaları Aşmak dedi ki...

"dibe vurduysan ya da hala dusuyorsan..." iki durum da kötüdür ama vurmanın ivmesiyle yükselmek kolaylasacagindan dibe vurmak hala dusuyor olmaktan daha iyi bir haldir,fazdır,evredir...diye umalım.

beenmaya dedi ki...

bazen tekrar yüzeye çıkabilmek için dibe vurmak gerekir derler ya bu mudur acaba umudumuz...

Enis Diker dedi ki...

Dalgaları aşmak : Evet efendim henüz bir işaret olmasada iyimser olup umalım, umalım ki yukarı çıkmak üzre dibe vardık

Beenmaya : Efendim umudumuz dibe vurmuş olmak, çıkmak üzre; kabussa uyanmak

yorumlar için teşekkür ederiz

edvienna dedi ki...

arkadaslara katiliyorum, yücelebilmek icin önce dibe vurmak lazim (ki yüceldiginide anlayasin, yada yücelme istegini uyandirsin), nihilizmi böyle bir dibe vurmak olarak ele alabiliriz, bir köprü olarak. yok hayir icinden cikamiyorsa, nihilizminde bir anlami kalmiyor, yada dibe vurmaninda.