7 Eylül 2012 Cuma

..

Sekülerizm dinin kirlenmesine yol açıyor. Laik sistemde din, olağan şüpheli olduğu için, içine kapanıp kendini koruyabiliyor. Dinin küçülmesi anlamına gelen sekülerizmde ise din, dünya ile karışıp yeni bir terkip ortaya çıkarıyor. Bu süreçte dinin uzlaşma sürecinde neler verdiğini tespit etmek zor, her şey hayatın akışı içinde gerçekleşiyor. İlkeler üzerinden bir alışveriş değil bu. Dini muamelat çerçevesinde düşünmek kolaycılığı, bazen çaresizliği hayatın içinde zemin kaybedip protestanlaşmaya yol açıyor. Bu anlamda bugünün doğal pratiklerinden yaşananlara baktığımızda, laikliğin dini koruma bağlamında, sekülerizmden daha başarılı olduğunu söylemek mümkün. Bu korumanın ise bir "derin dondurucu" koruma olup olmadığını konuşmak ise ayrı bir konu.

7 yorum:

N.Narda dedi ki...

http://tr.wikipedia.org/wiki/Sek%C3%BClerizm

yukarıdaki maddeye baktım...kavramlar,kavramlar..izm'ler, yani deli gömlekleri...ama sizin bakış açınızı destekleyen yukardaki tanıma bakarak size hak verdiğimi söylemeliyim.

Enis Diker dedi ki...

Belki henüz bu tartışmalar için erken , ama on yıllık bir tecrübede önemli. Bu dönemi (ve önümüzdeki beş seneyi) seküler bir dönem olarak kabul edersek üzerinden söz söyleme imkanımız olduğunu da kabul etmiş oluruz. Problemin ilkesizlikten kaynaklandığını iddia edilebilir, hazırlık olunsaydı acemiliklerin olmayacağından bahsedilebilir. Bunlar üzerinde düşünülecek şeyler ve bir yanda da tecrübe edilmiş bir dönem olacak. Hukukun üstünlüğü ilkesi, herkese eşit mesafede olması kabulümüz bizleri daha uzun süre laiklik mi sekülerlik mi tartışmalarına maruz bırakacak. Artık elimide iki farklı tecrübe ve sonuçları var. Bu konunların neler üzerinden tartışılacağı üzerine şimdiden bir iki fikirle katkıda bulunalım, ilerde nasılsa bu konulara döneceğiz. Yorum için teşekkürler:)

Adsız dedi ki...

kanaatimce sekülarite ve laiklik aynı kavram.
içeriklerini ne ile doldurursanız o oluyor. farklı laiklikler, aynı ya da ayrı kavramlarla ifade ediliyor.

şu tip laiklik bu tip laiklik kavramları ne kadar sığ ve yüzelselse şimdilerde bu kavramlara sabit anlamlar yükleyip siyasetler belirlemek yeni tip gazeteciliğin ve güdümlü akademisyenliğin eseri.

bazı dillerde secular, seküler bizdeki laklik ya da laicism ile eş anlamlı kullanılıyor. mesela iskandinav dilleri, ingilizce.

Enis Diker dedi ki...

Memnuniyetsizlik yüzünden sekülerizm, bir süreç olarak farklı kavramlaştırılmış olabilir. Elbiseyi biraz bollaştırmak için:)Hoş artık bu tarz ilkelere de ihtiyaç kaldı mı o da belli değil. İlkeler, kavram üzerinden değil de günlük yaşıyoruz. Yorum için çok teşekkürler hocam:)

Adsız dedi ki...

Cogu dillerde donusumlu olarak kullaniliyor birbirini karşılıyor. Bizde laiklik ne ise bazi dilleree de sekularite o. İkisi birden pek fazla dilde kullanilmiyor.

Enis Diker dedi ki...

Akademik ve hukuk dilinde her ülkede kendine göre farklı bir anlama denk düşüyor demek ki.

Adsız dedi ki...

Genelde öyle. Evet.