10 Aralık 2008 Çarşamba

İçimizdeki insan sevgisi

İnsan sevgisi ile dolu olduğumuza inanırız genelde. İnsan sevgisi nedir? Başka bir şeyle karıştıyor olabilir miyiz?

İnsan sevgisi insana tahamül değildir ama onuda içinde barındırır. İnsanı görmezden gelmek değildir ama hataları görmezden gelmek olabilir.

İlgiyle dinlemek, sorunları paylaşmak olabilir ama tek başına bu da sanki yeterli değil.

Yalnızlığımızı, içimizdeki huzursuzluğu unutmak için başkasıyla igilenmek de değildir sanırım.

İçimizdeki insan sevgisi başkasına zarar verme duygusundan uzak olmak da değildir.

Başkalarının hakkını, hukukunu savunmayı barındırabilir ama bu insan sevgisi ile direk bağlantılı olmak zorunda değil ,bu olsa olsa bir sonuç olabilir ve hak severlik insan sevgisi dışında başka kaynaklardan besleniyor da olabilir.

Nedir öyleyse ?

7 yorum:

Seyyah dedi ki...

zor bir soru bu, yukarıda saydıklarınız bir araya geldiğinde bile tam anlamıyla anlatmıyor insan sevgisini. tanımını yapamam ama bence kişiyi olduğu gibi kabullenebilmek ve o şekilde sevebilmek bu tanımın içinde olmalı iyi ve kötü olan tarafları ile birlikte...yani iyiyi herkes sever mesele kötü olanı da sevebilmekte.bu yüzden de kocaman bir yürek ve sabır gerekir insan sevgisi için..

Enis Diker dedi ki...

Nily : Üzerinde düşündüğümde bende insan sevgisin kolay bir tanımı olmadığını farkettim, en azından ne olmadığını tespite edelim belki burdan bir tanım çıkar diye düşündük ama ne olmadığı belli, kendisi meçhul hala :))

Beyaz Kare Tasarım dedi ki...

...evet işte o anlatamadığımız, ağzımızı dolduran, ağzımızdan büyük histir biraz da...

O bir başka bilinmeyen: "gönül"den gelen histir biraz da zannımca.

Neler olmadığına ilişkin bulgularınız da gayet güzel ve içten, Aslında Tersini söyleyerek bir anlamda da ne olabileceğine dair ip uçları vermişşiniz...

İylikler,

Aydan Atlayan Kedi dedi ki...

İnsan sevgisi bana hep insanın içinde herşeyin ama herşeyin bulunabileceğini kabul etmek gibi gelir. Biz insanlar kafamızda bir insan şablonu çizip herkesi onun içine sığıştırmaya çalışıyoruz sanki. Ve o şablona oturmayanı sevmiyoruz hatta belki nefret bile ediyoruz onda. İşte insan sevgisi belki de o şablonu ortadan kaldırmaktır.

Enis Diker dedi ki...

Ömero : Kelimelerin, kavramların üzerinde düşündüğümüzde, üzerlerindeki yaldızları kazıdığımızda bizlere bambaşka manalar veriyor. Kelimeler ve ifade ettikleri manalar bizi bir hayat tarzı içine yerleştiriyor. Bu yüzden günlük yaşamın içinden gelen kavramlar üzerinde düşünmeyi seviyoruz. Bazen kelimler zorluyor, işaret ettikleri daha derinde bir yerde oluyor, insanlık sevgisi gibi. Tanımlıyacak bilgiye, görecek göze belki henüz sahip olamıyabiliriz , ama illaki manasını bir gün açacaktır.

Yorumunuz için teşekkürler :)

Enis Diker dedi ki...

Fulya Hn. size tamamen katılıyorum.Şablonların üzerinde, şablonlara sığmayan insanıda sevebilmeli insan, insan sevgisi ile dolu olduğu iddiasındaysa.

Kanatimizce fiili ile insanı ayırmak, buna canlı cansızıda katmak gerekir. Öğrenğin dedikodoyu seven bir dostumuz olabilir, yada öfkesini kontrol edemiyen bir arkadaşımız. Hangimiz mükemmeliz ki ilk taşı atacağız. Kusursuz dost arayan dostsuz kalır demiş Hz.Mevlana. Tabii öyle suçlar var ki bunları işleyenlere bunu uygulamak pratikte çok zor. Burda sanıryoruz ki güçlü bir pratik, hayat tecrübesi, hayatla sınanmışlık, bir başka bilgelik gerekiyor. Ya da bir yerden bakabilmak.

Yorumunuz için teşekkürler :)

Enis Diker dedi ki...

deneme