18 Şubat 2009 Çarşamba

Özgürlüğümüz

Bir ucundan tutmak, bir ucuna yapışık kalmak. Hayvanları sevelim, doğru sevelim; doğayı koruayalım haklısınız korumak lazım.

Bir çok konuda hayatı bir ucundan tutarak yaşıyoruz. Doğru olduğunu düşündüğümüz şeyleri onaylayıp başka bir yöne çeviriyoruz yüzümüzü. Vaktimiz yok, olduğunda ise içimizde istek yok. Sorumluluk alamamak, sorumlu olmaktan kormak, sıkılıvermek. Hayatını bir şeyler vakfetedeni alkışlıyoruz, özeniyoruz, işte bu diyoruz ; hadi sende bir ucundan tutuver dendiğinde ama özgürlüğümüz, hayatımız ne olacaklarla ayak sürümeye başlıyoruz.

Rüzgarda savrulan hayatlarımız bizim dışımızda planlanıyor, biz ise ona uyuyoruz. Bizim olan ne ? Bir konuda derinleşebilmek, bir şeylerin sorumluluğunu isteyerek alabilmek. Bir çiçeği sulamak, toprağını havalandırmak, solucanlarını temizlemek ; bir köpeği her gün işemeye götürmek , pisliğini ortada bırakmamak ; bir gün kapıyı çekip gideceğini bilerek, uykusuz kalarak, altını temizleyerek, her türlü cefasına katlanarak bir çocuk büyütmek, bir çocuğun sorumluluğunu almak, alabilmek. Ve bu cefalardan beslenerek büyümek.

2 yorum:

Seyyah dedi ki...

çünkü bir ucundan tutarak yaşamak kolay. (...) gibi yaparak, duruma göre maskeleri değiştirerek yaşamak kolay. diğer türlüsü sevgi, emek ve özen gerektiriyor ve pek çok insan bunları karşılıksız veremeyecek kadar cimri. herkes kendi seçimini yapıyor. bazıları yaşıyorum sanıyor, bazıları yaşattıkça var oluyor.

Enis Diker dedi ki...

Efendim

Sorumluluk konusunda zirve kanatimizce özürlü anneleri. Çeşitli sebeblerden dolayı tanıdığım bir kaç özürlü annesi var. Kendi seçimleri değil böyle bir sorumluk hayat böyle bir görevi veriyor. Dik duruşları, metanetleri, yavrularına olan dikkatleri, üzerlerine titremeleri - onlardan öğreneceğimiz çok şey var.